Vervroegde verkiezingen in Kirgizië

De autoriteiten van Kirgizië hebben besloten om de parlementsverkiezingen te vervroegen naar september. Zij hopen hiermee de rust in het Centraal-Aziatische land te doen terugkeren. België maakt 600.000 euro noodhulp vrij voor het land.

"De parlementsverkiezingen zullen niet in oktober maar tijdens de eerste 10 dagen van september plaatsvinden", aldus een verantwoordelijke van de overgangsregering, Omoerbek Tekebajev. De exacte datum wordt aangekondigd na het referendum over de nieuwe grondwet, komende zondag.

Kirgizië werd de afgelopen maanden geteisterd door bloedig geweld. Volgens officiële cijfers vielen er al 200 dodelijke slachtoffers in de voormalige Sovjetrepubliek. Volgens andere bronnen ligt dat cijfer echter nog veel hoger. In april werd het regime van president Bakijev omvergeworpen. Daarbij vielen tientallen doden.

Twee maanden later kwamen bij etnisch geweld tussen Kirgiziërs en de Oezbeekse minderheid bijna 2.000 mensen om.

600.00 euro noodhulp uit België

De ontslagnemende ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking Steven Vanackere (CD&V) en Charles Michel (MR) maken 600.000 euro vrij voor noodhulp in Kirgizië. Het geld zal worden besteed via het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR).

"Het geweld heeft een humanitaire ramp van enorme omvang veroorzaakt, met een massale vluchtelingenstroom naar buurland Oezbekistan en vele ontheemden in Kirgizië zelf", stellen de twee ministers.

Vanackere (foto) en Michel wijzen erop dat humanitaire hulp nu de prioriteit moet zijn. Daarom maakt België 600.000 euro vrij en zal erop worden toegezien dat de diplomaten het thema bovenaan de agenda zetten in alle internationale fora.