Wie angstig is, heeft meer kans op hartziekte

Angstige mensen hebben tot 25 procent meer kans op het krijgen van een hartziekte. Het risico om te sterven aan de gevolgen van een hartziekte stijgt met 50 procent. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Tilburg vastgesteld.
foto: archief

De onderzoekers volgden 250.000 proefpersonen over een periode van elf jaar. Hun bevindingen verschijnen vandaag in een vooraanstaand Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Tot op heden bestond er geen duidelijk antwoord op de vraag of angst een risicofactor is voor het krijgen van een hartziekte.

"Het risico op het krijgen van een hartziekte bij mensen die aanvankelijk gezond waren, is 25 procent groter, en we vonden zelfs een verhoging van het risico op sterven ten gevolge van een hartziekte tot 50 procent", zegt professor Johan Denollet van de Universiteit van Tilburg.

Het verband tussen angst en het krijgen van een hartziekte is niet gering. "Het verband met angst is minstens even groot als het verband met roken of hoge cholesterol. Dat mensen af en toe angstig zijn, is perfect normaal. Maar als je van jezelf weet dat je vaak angstig reageert in tal van situaties en als dat dan nog gecombineerd wordt met een erfelijke aanleg, kan het toch wel een reden zijn om er proberen iets aan te doen", aldus Johan Denollet.