"Geen belemmering voor EU-voorzitterschap"

Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft vandaag gepraat met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Vanmorgen kwamen commissaris Karel De Gucht en Europees president Herman Van Rompuy langs. Vanavond ontving hij Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Gisteren praatte De Wever met de ministers-presidenten van de verschillende gewesten en morgen praat hij met de sociale partners. Volgende week begint hij aan een overlegronde met de verschillende partijvoorzitters. Vandaag organiseert De Wever een Europese dag.

De Gucht zei ooit: "Op politiek vlak kun je met de N-VA niets aanvangen. Dat zijn caracteriels, die geen compromis kunnen sluiten." Maar dat ging niet over Bart De Wever, benadrukte hij vandaag. "Ik ken Bart goed, ik heb daar in 2007 maanden mee onderhandeld. Ik heb over hem persoonlijk nog nooit iets verkeerd gezegd, en hij ook niet over mij."

De informateur heeft me vooral vragen gesteld, zei De Gucht na afloop. "Ik heb geprobeerd de informateur naar best vermogen in te lichten over wat volgens mij de Europese budgettaire uitdagingen zijn."

Na De Gucht was het de beurt aan Europees president Herman Van Rompuy (CD&V), voormalig kartelpartner, om bij de informateur langs te gaan. Ze spraken over de besparingen die Europa van België verwacht.

Van Rompuy had een cadeau bij voor De Wever: zijn dichtbundel met haiku's in vier talen: het Nederlands, het Frans, het Engels en het Latijn.

Verklaring in de drie landstalen

Aan Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft De Wever gezegd dat uit alle informele én formele contacten die hij de voorbije dagen en weken heeft gehad, blijkt dat "iedereen zich bewust is van de budgettaire uitdagingen waar België voor staat". Dat verklaarde De Wever na afloop van zijn ontmoeting.

De Wever startte zijn persconferentie met een korte verklaring in de drie landstalen. Hij ging vervolgens verder in het Nederlands en verklaarde dat Barroso hem heeft ingelicht over de Belgische situatie vanuit Europees standpunt. Op vraag van de journalisten herhaalde De Wever zijn mededeling nadien nog eens in het Frans.

"We hebben gesproken over het Belgische EU-voorzitterschap en ik heb gezegd wat ook premier Leterme mij al verteld heeft, namelijk dat de overgang naar een nieuwe regering dat voorzitterschap op geen enkele manier zal belemmeren", zei De Wever. Hij hoopt dat er een nieuwe regering in het zadel zal zitten voor de start van het nieuwe parlementaire jaar in oktober, wanneer ook het voorzitterschap op volle toeren zal draaien.

"Uit alle contacten die ik heb gehad, zowel de informele als de formele die u als pers ziet, blijkt dat iedereen zich bewust is van de budgettaire situatie. Dat ons economisch weefsel gevrijwaard moet worden en de begroting tegen 2015 weer in evenwicht moet worden gebracht, daarvan is iedereen overtuigd. Vóór de verkiezingen was dat misschien niet altijd het geval. Het wordt ook dé uitdaging voor de nieuwe regering."

Morgen vertegenwoordigers van de werkgevers

Ook morgen gaat Bart De Wever verder met zijn consultaties. Dan ziet de informateur Luc De Bruyckere en Peter Leyman van Voka en Jean-Pierre Delwart en Vincent Reuter van de Waalse tegenhanger UWE. Verder gaan ook Thomas Leysen van het VBO en Karel Van Eetvelt van Unizo langs.