"Geen poespas, recht op doel af. Dat bevalt mij"

Na de verkiezingen lijken PS-voorzitter Elio Di Rupo en zijn N-VA-collega Bart De Wever op elkaar aangewezen voor de vorming van een nieuwe federale regering. De standpunten van beide heren liggen mijlenver uit elkaar, maar volgens Di Rupo hebben de huidige informateur en hijzelf meer met elkaar gemeen dan men denkt. Hij zegt dat in Het Laatste Nieuws.

De verkiezingen van 13 juni hebben twee duidelijke winnaars opgeleverd: de Vlaams-nationalistische N-VA in het noorden van het land en de socialistische PS in het zuiden. Bart De Wever en Elio Di Rupo lijken tot elkaar veroordeeld. Meer kunnen twee mensen niet van elkaar verschillen, zo lijkt het. Maar volgens Di Rupo is daar niets van aan. "Misschien hebben we meer gemeen dan men denkt. Onze aanpak bijvoorbeeld. Geen uitstel, geen uitvluchten, geen gepalaver. (...) Geen poespas, recht op doel af. Dat bevalt mij."

Volgens de PS-leider heeft het geen zin om de burger een rad voor de ogen te draaien. "We moeten hen de waarheid zeggen en die is dat we hoogdringend drie oplossingen moeten vinden. Eén: voor BHV, dat geregeld moet zijn voor we de regering vormen. Twee: voor een staatshervorming waar Vlamingen, Brusselaars en Walen wel bij varen. Drie: voor een begroting en een staatsschuld die er slecht aan toe zijn." Di Rupo klinkt vrij optimistisch. "Ik ben ervan overtuigd dat het kan lukken. Ik voel bij Bart De Wever dat het menens is. Wel, die ernst delen wij. Op de PS kan hij rekenen."

De tijden van wederzijds communautair wantrouwen en "hommes dangereux" lijken voorbij. "Laten we onze wederzijdse complexen, angsten en spanningen achterwege laten", houdt Di Rupo ons voor. "Ik denk dat, als we nu een mooi akkoord maken, dat we dan de volgende 20, 30 jaar harmonieuzer zullen samenleven, in een nieuw evenwicht. Met een Vlaanderen dat geen angst meer hoeft te hebben voor inpalming van zijn grondgebied, met een Brussel dat financieel vrijer kan ademen en een Wallonië dat er economisch weer bovenop komt."