"Met welke CD&V spreekt De Wever eigenlijk?"

De onrust groeit bij CD&V na de verkiezingsnederlaag. Dat schrijven althans een aantal kranten vandaag. Vooral de vraag wie het nu voor het zeggen heeft in de partij -Kris Peeters of Marianne Thyssen- is brandend actueel. Volgens Rik Van Cauwelaert van Knack beleeft de partij alvast een "precair moment".

"CD&V is een stuurloos schip. Marianne Thyssen slaagt er niet in de partij uit het slop te halen. Alleen Kris Peeters kan dat vacuüm invullen", luidt het in het commentaarstuk van Het Nieuwsblad.

"Met welke CD&V spreekt De Wever eigenlijk", schrijft de commentator van Gazet van Antwerpen, die "anderhalve week na de verkiezingen een CD&V ziet die gespleten is".

Bij CD&V is niemand bereikbaar voor commentaar. Een commissie, onder leiding van Kamerfractieleider Servais Verherstraeten (kleine foto), moet de uitslag onderzoeken. Maar het is niet zeker dat de conclusies gecommuniceerd zullen worden, luidt het.

"Een precair moment"

In 2002 voorspelden drie commentatoren - Rik Van Cauwelaert (Knack), Manu Ruys (De Standaard) en Leo Marijnissen (Het Volk) - het einde van CD&V. Acht jaar later herhaalt Van Cauwelaert in "De ochtend" dat de partij een "precair moment" beleeft.

Volgens Van Cauwelaert weet niemand in de partij wat er momenteel moet gebeuren. Hij ziet een "verwoestende tweestrijd" tussen de Vlaamse lijn van Peeters en het sociale middenveld, dat een andere richting wil volgen.

Welke rol moet CD&V-voorzitter Marianne Thyssen hierin spelen? Van Cauwelaert wijst erop dat Thyssen gisteren afwezig gebleven is van enkele vergaderingen of andere vergaderingen heeft laten uitstellen. Hij leidt eruit af dat Thyssen er zelf nog niet uit is wat ze gaat doen: gaat ze in de Senaat zitten of keert ze terug naar Europa?

En Leterme?

Wie neemt dan de leiding van de partij over? "Ik zie momenteel niemand", aldus Van Cauwelaert. "Tenzij Kris Peeters, maar die leidt de Vlaamse regering."

"Iedereen heeft gezien dat, ondanks alles, Yves Leterme (kleine foto) een vrij behoorlijk resultaat heeft geboekt in West-Vlaanderen. Ik heb de indruk dat hij zich daarop laat voorstaan om opnieuw de touwtjes in handen te nemen in de partij. Maar anderen zijn het daar niet mee eens, want die vinden dat Leterme de partij grote schade heeft toegebracht."

Van Cauwelaert wijst erop dat deze situatie niet uniek is voor CD&V en typisch is voor partijen die de verkiezingen verloren. "De SP.A en Open VLD zitten in hetzelfde schuitje. De SP.A bijvoorbeeld geraakt ook niet weg van haar bodemkoers en heeft ook moeite om zich te herbronnen. Stel dat Frank Vandenbroucke morgen beslist om de politiek te verlaten en les te gaan geven aan de universiteit, dan bestaat die partij eigenlijk niet meer."