"Niemand kon me overtuigen om te blijven"

Marianne Thyssen neemt ontslag als voorzitster van CD&V. Dat heeft ze bevestigd op een persconferentie. "Niemand heeft me gevraagd om op te stappen, maar niemand heeft mij ook kunnen overtuigen om het niet te doen."

Dat er iets broedde bij de Vlaamse christendemocraten bleek onder meer uit het feit dat de leden van het partijbestuur om 17 uur op het partijhoofdkwartier werden geroepen. In de loop van de dag lekte het ontslag van Marianne Thyssen als voorzitster uit. Op een persconferentie bevestigde ze het nieuws en las ze een korte verklaring voor.

Haar ontslag is onder meer het gevolg van de slechte verkiezingsuitslag, maar gaat ook dieper, gaf ze aan. "Ik heb de voorbije dagen alles op een rijtje gezet: wat er voor de verkiezingen gebeurd is, de uitslag zelf en wat er na de verkiezingen te gebeuren staat. Ik ben twee jaar voorzitter geweest en heb er al mijn energie ingestoken, maar het heeft ook veel van mijn krachten gekost", legde Thyssen uit. "Door de slechte uitslag is dit nu het beste moment om de fakkel door te geven."

Het ontslag komt, ondanks de verkiezingsnederlaag, toch een beetje als een verrassing omdat Thyssen na de verkiezingen door haar partij gesteund werd. Ze heeft gedaan wat ze kon en trof zeker de schuld niet voor de verkiezingsnederlaag, klonk het toen.

Thyssen benadrukte op de persconferentie dat het dan ook haar eigen beslissing is om op te stappen. "Niemand heeft me gevraagd om op te stappen, maar niemand heeft me ook kunnen overtuigen om het niet te doen", zei ze daarover. "Dit is een belangrijke beslissing voor mijzelf en voor de partij, ik ben zeker niet over één nacht ijs gegaan en heb er grondig over nagedacht."

"Respect en waardering"

Thyssen werd enkele weken voor de federale verkiezingen door ontslagnemend premier Yves Leterme naar voren geschoven als boegbeeld in de verkiezingscampagne. Ze was als lijsttrekker voor de Senaat ook kandidaat-premier, maar moest op 13 juni het marktleiderschap in Vlaanderen aan de N-VA van Bart De Wever laten. CD&V verloor in de Kamer 6 zetels en zakte voor het eerst in de geschiedenis onder de 20 procent.

Thyssen kwam aan het hoofd van CD&V te staan toen Jo Vandeurzen minister van Justitie werd. Ze was iets meer dan twee jaar voorzitster. Ze trekt nu opnieuw naar het Europees Parlement.

Ondervoorzitter Wouter Beke (foto, rechts) zal nu de leiding van de partij tijdelijk overnemen en de verdere regeringsonderhandelingen voor de partij voeren. Beke zelf bedankte Thyssen voor haar werk als voorzitter, al had hij naar eigen zeggen "te weinig woorden om haar te bedanken voor de wijze waarop ze de partij heeft geleid". "Vriend en vijand zullen het erover eens zijn dat hier alleen waardering en respect op zijn plaats zijn."