"Op termijn naar norm van 98 decibel gaan"

De Belgische muzieksector heeft een charter ondertekend voor de beperking van gehoorschade tijdens muziekevenementen. Vanaf nu mag er maximaal 103 decibel worden geproduceerd, maar volgens audiologen ligt dat nog veel te hoog.

De belangrijkste maatregel in het charter is het vastleggen van de maximale geluidsdrempel op 103 decibel, gemeten over 15 minuten aan de mengtafel, tijdens concerten en party's. Organisatoren zullen in de mate van het mogelijke ook oordopjes aanbieden en ruimtes inrichten waar geen of weinig lawaai is.

Al 140 mensen uit de muziekindustrie hebben het charter ondertekend, waaronder de organisatoren van festivals als Rock Werchter en Pukkelpop en uitbaters van zalen als Vorst Nationaal, AB, Vooruit en Sportpaleis.

De Vlaamse muzieksector werkt mee met de Vlaamse overheid aan het opstellen van reglementering tegen gehoorschade bij muziekevenementen, maar wilde niet langer wachten om actie te ondernemen.

"Met het ondertekenen van het charter verbinden de festival- en concertorganisatoren samen met de verantwoordelijken van concertzalen en met de steun van zowel artiesten als hun entourage en technici, zich tot een realistische regelgeving omtrent het maximum toegelaten geluidsniveau tijdens optredens en party's", zegt de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen.

Met een maximale geluidsdrempel van 103 decibel treedt Vlaanderen in de voetsporen van Nederland, Denemarken en andere Europese landen waar die standaard al enige tijd geldt. In buurlanden als Frankrijk en Groot-Brittannië wordt 105-107 decibels gehanteerd.

"103 decibel is nog veel te luid"

Volgens audioloog Bart Vinck is de norm van 103 decibel nog steeds veel te luid. "Na enkele seconden veroorzaakt dat al schade aan het gehoor. Ik pleit ervoor om uiteindelijk naar een norm van 98 decibel te gaan."

"Zo'n norm laat ons toe om de muziek met oorbeschermers op een veilige manier te dempen. En toch volstaat 98 decibel om met plezier van muziek te genieten."

De Vlaamse regering werkt momenteel ook aan een regelgeving. Dit jaar zou nog een wet worden goedgekeurd waarmee de grens tussen 98 en 103 decibel  wordt vastgelegd.

Meest gelezen