"Rechter had zelf aandelen in oliesector"

De olieramp in de Golf van Mexico lijkt elke dag een beetje vreemder te worden. Na BP moet de Amerikaanse regering nu afrekenen met een nieuwe speler: het Amerikaanse gerecht. Gisteren vernietigde een rechter het boorverbod van president Barack Obama. Nu blijkt echter dat de man zelf aandelen had in de oliesector.

Toen de omvang van de olieramp duidelijk werd, besloten Barack Obama en de Amerikaanse regering om gedurende zes maanden geen olieboringen meer toe te laten in de Golf van Mexico. Gisteren maakte een federale rechter in New Orleans een einde aan dat verbod. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ken Salazar zal de komende dagen echter een nieuw initiatief nemen om diepzeeboringen te verbieden.

Aandelen

Opvallend nieuws in enkele diepgravende kranten als de Huffington Post: de rechter in kwestie zou al jaren banden hebben met de olie-industrie. Dat blijkt uit financiële documentenuit 2008. Rechter Martin Feldman zou zelfs aandelen hebben gehad in Transocean, de eigenaar van Deepwater Horizon, het olieplatform dat in april ontplofte en de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte.

Daarnaast zou de man ook betrokken zijn bij andere bedrijven, waaronder twee van de grootste aandeelhouders van BP, BlackRock en JP Morgan Chase. De wet van Obama zou de goedkeuring van nieuwe olieprojecten in de Golf van Mexico tegengehouden hebben en de boringen in 33 bestaande bronnen onderbroken hebben. In principe had de rechter er dus alle belang bij dat het moratorium werd afgevoerd.

37 rechters in oliesector

"Dit is schandalig", zegt Kate Gordon, vice-president van het energiebeleid van American Progress. "Transocean is de grootste speler ter wereld op het vlak van olieboringen in zee. Het heeft de meeste boorplatforms ter wereld. Dan is dit toch duidelijk belangenvermenging." En dat had justitie moeten weten, want minstens 37 van de 64 rechters in de regio van de Golf hebben banden met de oliesector. Dat kon u enkele weken al bij ons lezen.

De rechter verdedigde zijn vonnis gisteren met de uitspraak dat olie en gas essentieel zijn voor de gemeenschappen van de Golf. Toch roept de keuze voor iemand als Feldman vragen op als je zijn lijstje met inkomsten bekijkt. In 2008 alleen al liepen zijn belangen bij Transocean op tot 15.000 dollar. Of hij nu nog steeds eigenaar is van de aandelen is niet bekend.