Belgocontrol boekt 5 miljoen euro verlies

Belgocontrol, het bedrijf dat het luchtverkeer begeleidt, heeft het voorbije jaar vijf miljoen euro verlies geleden. Dat is voor het eerst in de geschiedenis.

Belgocontrol, een autonoom overheidsbedrijf, beleeft moeilijke tijden. In 2008 waren er ongeveer 1.117.000 bewegingen, in 2009 nog maar zo'n 1.000.080, een daling met 5,81 procent.

Volgens Jean-Claude Tintin, de CEO van Belgocontrol, is de daling te wijten aan het vertrek van DHL en aan de crisis. Maar het bedrijf vindt ook dat de luchthaven van Zaventem te weinig betaalt voor zijn diensten, de regionale luchthavens moeten zelfs helemaal niets betalen. In 2009 moest Belgocontrol daarom ook voor het eerst een verlies incasseren, in totaal zo'n vijf miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht Belgocontrol nog meer financiële problemen. In 2010 stevent het bedrijf af op een verlies van 35 miljoen euro. Belgocontrol wil dan ook dat het vergoedingssysteem dringend wordt aangepast. "Zeker voor Brussel Nationaal, maar ook voor de regionale luchthavens. Er is geen enkel bedrijf dat kan overleven zonder dat het betaald wordt voor zijn diensten", aldus Tintin.