FM Congo 50: voor de onafhankelijkheid (2)

Radiojournalist Katrien Vanderschoot ging als schaduwreporter mee met 5 Congolese radio's: over de rol van de radio doorheen 50 jaar onafhankelijkheid.

In onze reis doorheen 50 jaar Congo zijn we aan de jaren 70 beland, de jaren van Mobutu Sese Seko en zijn eenheidspartij MPR. Enkele journalisten van de nationale Radio, RTNC in Kinshasa, weten het nog alsof het gisteren was. In hun archieven ging Katrien Vanderschoot met archivaris Tonton Aimé op zoek naar een oude speech van de Luipaard , in de hoop wat meer te vernemen over die periode.

In een tweede reportage gaat het over de grote borden "les cinq chantiers en marche", die je overal in Kinshasa ziet. De vijf werven op kruissnelheid, zeg maar. Onze reporter zag dat de grote boulevards mooi geasfalteerd zijn tegen dat al die staatshoofden naar de Congolese hoofdstad afzakken op 30 juni. Maar werkt dat prestigeproject van president Kabila, om in zijn land infrastructuur, werk, onderwijs, huisvesting en gezondsheidszorg weer op een hoger peil te brengen?