FM Congo 50: voor de onafhankelijkheid (3)

Radiojournalist Katrien Vanderschoot ging als schaduwreporter mee met 5 Congolese radio's: over de rol van de radio doorheen 50 jaar onafhankelijkheid.

In onze reeks FM Congo 50 zijn we in de jaren 80 beland, een tijdperk waarin veel Congolezen naar België kwamen. Om te studeren, want alleen met een studiebeurs raakten ze ons land in. Ze maakten kennis met de nieuwe gewoontes en konden zich vrij goed aanpassen.

In de tweede helft van de jaren 80 kwamen ook andere Congolezen naar België. Hun integratie verliep moeizamer. Wie heel de evolutie heeft gevolgd, zijn de journalisten van Africana, de Afrikaanse uitzendingen op Radio Campus van de ULB. Katrien Vanderschoot sprak er met studiotechnicus Carine Tolbeck en met journalist François Kasongo, die hier zelf begin jaren 80 kwam studeren.
 

Katrien Vanderschoot ging niet alleen in Congo op stap, maar ook in België, met François Kasongo van Africana, de Afrikaanse uitzending op Radio Campus van de ULB in Brussel. Congolezen in België hebben het moeilijk om hun identiteit te vinden, gewrongen als ze zijn tussen hun moederland en hun gastland.