Geen akkoord over de walvisvangst

Op de Internationale Walvisvaartconferentie zijn de 88 deelnemers niet tot een overeenkomst gekomen. Twee dagen lang hebben ze vergaderd in Marokko maar een voorstel om het verbod op de walvisvangst op te heffen, is niet aanvaard.

De commerciële walvisvangst is al 25 jaar verboden maar Japan, Noorwegen en IJsland doden ondanks het verbod elk jaar zo'n 2.000 walvissen, vaak onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

Op tafel lag nu een voorstel om het verbod op de walvisjacht op te heffen, en Japan, Noorwegen en IJsland toe te laten walvissen te vangen, maar minder dieren dan ze er nu al vangen. Tien jaar lang zou de wereld op die beperkte walvisjacht toezien. Maar het opheffen van het verbod ging te ver voor overtuigde tegenstanders van de walvisvaart zoals Nieuw-Zeeland.

Wellicht duurt het nu opnieuw een jaar voor er weer kan gepraat worden, de standpunten van voor- en tegenstanders liggen te ver uiteen.