Niemand bij CD&V gelukkig met beslissing

Binnen CD&V heerst een gevoel van onrechtvaardigheid bij het ontslag van voorzitster Marianne Thyssen. Niet de voorzitter krijgt kritiek, maar wel ontslagnemend premier Yves Leterme.

"Doodjammer", reageert ex-minister Johan Sauwens op het ontslag van zijn voorzitster. Volgens hem verdient Thyssen dit niet en neemt de verkeerde persoon ontslag. "Ik denk dat we meer in het westen moeten zoeken", voegt hij er aan toe.

Ook Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (foto) betreurt het ontslag van Thyssen. "Het is een collectieve verantwoordelijkheid. Marianne Thyssen neemt onterecht ontslag", vindt Van Rompuy. "Wij hebben haar gevraagd om boegbeeld te zijn, zij heeft dat niet gewenst. Ik vind het pijnlijk voor ons allemaal."

Volgens Van Rompuy is het duidelijk dat ontslagnemend premier Yves Leterme mee verantwoordelijk is voor de nederlaag. "Een eerste minister die de verkiezingen verliest, is daar mee voor verantwoordelijk. Het feit dat hij in West-Vlaanderen is opgekomen en een mooi resultaat heeft gehaald, doet niets af aan de collectieve verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is op 13 juni. Dat zeggen alle militanten."

Marianne Thyssen krijgt niets dan lovende woorden binnen haar partij. "Ik vind dat Marianne Thyssen de partij heeft geleid in extreem moeilijke en zeer ondankbare omstandigheden en ik heb daar het grootste respect voor", zegt europarlementslid Ivo Belet. "Ik ga ervan uit dat zij nog een heel belangrijke rol blijft spelen binnen CD&V."

Stefaan De Clerck: "CD&V is niet dood, verre van"

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V, foto) kent het gevoel want ook hij moest in het verleden al ontslag nemen na een verkiezingsnederlaag.

“Dit is een dramatisch gevoel. Ik heb het meegemaakt en ik heb het ook bij anderen zien gebeuren. Ik denk dat Marianne een perfecte job gedaan heeft en dat zij die verkiezingen in zeer moeilijke omstandigheden op een zeer goede manier geleid heeft. Mocht hier (op het partijbestuur, nvdr.) gestemd geweest zijn over het lot van Marianne Thyssen, dan zou zij alle stemmen van het hele bestuur gehad hebben om verder te gaan. Zij heeft echter een persoonlijke beslissing genomen en dat moeten wij respecteren”, aldus De Clerck.

“Ik heb er alle vertrouwen in", zegt De Clerck nog. "CD&V is niet dood, verre van. Ik denk dat we overtuigd blijven dat we nog een rol te spelen hebben in Vlaanderen.”

Kris Peeters: "Verschrikkelijk jammer"

Vlaams minister-president Kris Peeters (foto) respecteert de beslissing van Marianne Thyssen om ontslag te nemen als partijvoorzitster, maar noemt het "verschrikkelijk jammer". Peeters en Thyssen kennen elkaar al van voor hun politieke carrière. Zo hebben ze nog samengewerkt bij ondernemersorganisatie Unizo.

Peeters heeft naar eigen zeggen ook nog geprobeerd om Thyssen op andere gedachten te brengen, maar tevergeefs. Volgens Peeters komt het er nu vooral op aan dat CD&V de rangen sluit en "eenduidig, coherent en krachtdadig" optreedt.

Volgens Peeters heeft Thyssen het uitstekend gedaan als partijvoorzitster. "Ze heeft een perfect parcours gelopen. We moeten haar beslissing accepteren met een grote dankbaarheid en respect voor de moeilijke opdracht die ze heeft opgenomen. Maar de beslissing is natuurlijk bijzonder jammer", aldus Peeters.

Meest gelezen