Nieuwe VS-opperbevelhebber in Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het aangeboden ontslag van generaal Stanley McChrystal aanvaard. Generaal David Petraeus wordt de nieuwe opperbevelhebber van de ISAF en de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

McChrystal (55) was dinsdag op de toorn van Washington gebotst in verband met kritische uitlatingen in het blad Rolling Stone, door hemzelf en naaste medewerkers, aan het adres van hoge functionarissen van de regering-Obama en diplomaten. Hij was ijlings naar het Witte Huis teruggeroepen waar hij woensdag een half uur met president Barack Obama heeft gepraat.

Het VS-staatshoofd zei McChrystal (foto) niet omwille van "persoonlijke beledigingen" te hebben teruggefloten, maar wel omdat de generaal "niet volgens der regels" die gelden voor een generaal heeft gehandeld. Het was "de juiste beslissing in het belang van de nationale veiligheid".

Obama eiste van zijn team in Afghanistan "eenheid in de inspanning". Er is in Afghanistan nu wel een personeelswissel, maar de strategie verandert niet, zo beklemtoonde hij.

Generaal David Petraeus (foto) wordt nu de nieuwe opperbevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan. Petraeus is al hoofd van het Central Command voor het Midden-Oosten en Azië en was tevoren opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak.

In Kaboel heeft een woordvoerder van president Hamid Karzaï laten weten dat deze laatste de beslissing van Obama respecteert. Hij wil ook samen werken met de "zeer ervaren" Petraeus.

In Brussel zei secretarisgeneraal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO dat de strategie van het Atlantisch Bondgenootschap in Afghanistan niet zal wijzigen.

De Britse generaal Nick Parker, nu nog adjunct-hoofd van de zowat 140.000 soldaten van de NAVO in Afghanistan, wordt opperbevelhebber tot het Amerikaanse Congres de benoeming van Petraeus heeft bekrachtigd, aldus Downing Street.