Polaroid-veiling brengt 10,1 miljoen euro op

Bij het veilinghuis Sotheby's in New York heeft de verkoop van een deel van de Polaroid-collectie 10,1 miljoen euro opgebracht. Er werden 1.200 van de 16.000 foto's uit de collectie geveild.

Het topstuk van de veiling in New York was een foto van Ansel Adams (Clearing winter storm), goed voor 586.000 euro. Een zelfportret van Andy Warhol bracht 254.500 euro op.

Er werden traditionele fotoprints en polaroidfoto's geveild op de veiling. Fotograaf Ansel Adams (1902-1984) was jarenlang adviseur bij Polaroid. In de jaren 50 en 60 liet hij collega's de nieuwe Polaroidtoestellen uittesten om ze op punt te stellen. Heel wat artiesten schonken in ruil foto's aan het bedrijf.

Het Amerikaanse fotobedrijf Polaroid ging vorig jaar bankroet. De fotocollectie van de firma werd geveild om de schuldeisers te betalen. Polaroid werd vorig jaar overgenomen door een groep van investeerders.