Vuvuzela schadelijk voor de gezondheid?

Het populaire symbool van het WK Voetbal in Zuid-Afrika, de vuvuzela, kan infecties verspreiden en mogelijk het gehoor beschadigen. Dat meldt de Artsenkrant.

"De vuvuzela's kunnen verkoudheden en griep verspreiden, want je moet er hard in blazen", zegt arts Ruth McNerney van het Britse instituut voor tropische geneeskunde in de Artsenkrant. "Er komen aërosols (een mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas), met mogelijk virussen door de hoorn, en die blijven urenlang in de lucht hangen."

Fadila Laanan, de Franstalige Gemeenschapsminister voor Gezondheid (PS), maant gebruikers van vuvuzela's aan tot voorzichtigheid. Wegens de aanzienlijke geluidsniveaus die vuvuzela's bereiken - volgens sommige bronnen tot 130 decibel - zijn voorzorgsmaatregelen nodig, vooral bij kinderen. Vanaf 90 decibel kan er immers onomkeerbare gehoorschade optreden.

Lanaan roept op om op een verantwoorde manier met de instrumenten om te gaan. Wie aan het geluid wordt blootgesteld, draagt best oordopjes.