Wouter Beke neemt fakkel tijdelijk over

Na het ontslag van Marianne Thyssen neemt ondervoorzitter Wouter Beke de leiding van de partij tijdelijk over. Hij zal voor CD&V ook de eventuele onderhandelingen voor een federale regering voeren. Volgens Thyssen is hij daarvoor "de juiste man op de juiste plaats".

Wouter Beke is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar binnen CD&V geniet hij in elk geval veel respect. Hij nam vorig jaar deel aan de onderhandelingen voor de Vlaamse regering, hij coördineerde de voorbereidingen van het federale verkiezingsprogramma en schreef mee aan dat programma.

Beke krijgt als interim-voorzitter nu de ondankbare taak om een partij in ernstige moeilijkheden te leiden. Hij zal onder meer de voorbereidingen voor de komende onderhandelingen op zich nemen, de gesprekspartner van informateur Bart De Wever zijn en de onderhandelingen leiden voor CD&V. Daarnaast komt er ook een intern herstructureringsplan "om de financiële gevolgen van de verkiezingsnederlaag goed te kunnen incasseren".

Beke zal die taken met vertrouwen op zich nemen. "Ik heb onder vier voorzitters mogen dienen (Leterme, Vandeurzen, Schouppe en Thyssen, red.), ik denk dat wat ik van deze mensen geleerd heb mij zal sterken om met dezelfde gedrevenheid en dezelfde energie als de vorige keer dat ik de partij heb mogen leiden, de partij verder in handen te nemen", zei hij op de persconferentie met Marianne Thyssen.

Wanneer er voorzittersverkiezingen moeten komen, is voor Beke nog koffiedik kijken. "Die zijn voor het moment dat de onderhandelingen zijn afgelopen en wij ons intern rustig kunnen organiseren na een eventuele regeringsonderhandeling." Of hij zelf kandidaat zal zijn bij nieuwe voorzittersverkiezingen, "is nu niet aan de orde".