"Ik voorzitter? Geen sprake van"

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft "absoluut geen ambities" om voorzitter van CD&V te worden. "We moeten de christendemocratie opnieuw versterken," klonk het in "De ochtend" op Radio 1.

Na het ontslag van Marianne Thyssen kijkt iedereen naar mogelijke kandidaat-voorzitters voor de partij. Wie is bereid de zware taak op zich te nemen om CD&V uit het diepe dal te trekken? Voorlopig is de leiding in handen van interim-voorzitter Wouter Beke, maar in het najaar volgen er voorzittersverkiezingen. Onder meer de namen van Inge Vervotte, Kris Peeters en Hilde Crevits worden genoemd.

En waarom ook niet Steven Vanackere? De vicepremier heeft een diplomatische inborst en is misschien wel de geknipte man om de verschillende strekkingen in de partij te verzoenen. Als lijsttrekker voor CD&V in BHV kon hij geen potten breken, maar er waren wel meer CD&V'ers die op 13 juni teleurstelden.

Maar de Brusselaar is duidelijk. CD&V-voorzitter worden is het laatste van zijn ambities. "Geen sprake van", zei hij op Radio 1. "CD&V-voorzitter is een van de zwaarste jobs die er is." Volgens Vanackere was de beslissing van Thyssen, "een persoonlijke beslissing", die hij niet zag aankomen. Hij vindt niet dat Leterme een stap opzij moet zetten. Door ervoor te kiezen geen boegbeeld te zijn, heeft Leterme dat al gedaan.