"Koning kon nog een stapje verder gaan"

De niet-gouvernementele organisaties reageren ontgoocheld op het reisprogramma van koning Albert naar aanleiding van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid. Dat schrijft De Morgen.

Gisteren is de agenda van het koninklijk bezoek aan Congo  voorgesteld en daaruit blijkt dat de koning geen enkele toespraak zal houden in Congo. De ngo's hadden gehoopt dat de vorst in een officiële verklaring op zijn minst de wantoestanden in het land zou vermelden, zegt Pol De Greve van Broederlijk Delen.

"We vonden wel dat de koning wat verder kon gaan dan alleen het bijwonen van de festiviteiten", vindt De Greve. "Wij vragen natuurlijk niet dat de koning een diplomatieke rel zou uitlokken, maar hij kon toch een stapje verder gaan."

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) tijdens zijn verblijf de kans hebben om de Belgische bezorgdheid over te maken, zij het dan niet in het openbaar. "Ik heb het gevoel dat men 30 juni niet op een pied-de-stalle mag zetten", zegt Vanackere.

"Het gaat over een  feest. Het past dat het staatshoofd daar aanwezig is - een duidelijk teken van respect voor de Congolese bevolking - maar men mag niet denken dat dat de enige ogenblikken zijn waar de Belgische diplomatie signalen kan geven met betrekking tot de mensenrechten in Congo."