"Vooral de vrouwen bellen mij"

Minister van Staat Miet Smet betreurt de beslissing van Marianne Thyssen om op te stappen. "Vooral vrouwen bellen naar mij, en velen zijn toch een beetje kwaad", klinkt het in "De ochtend" op Radio 1. Thyssen kreeg te weinig steun, klinkt het.

Miet Smet is altijd een voorvechter geweest voor vrouwenrechten, ook binnen haar eigen partij. Hoe reageert zij op het ontslag van Marianne Thyssen, de eerste vrouwelijke voorzitter en kandidaat-premier van CD&V? "Ik betreur het. Marianne heeft in zeer ondankbare omstandigheden de rol van boegbeeld moeten opnemen. Men zegt dat men in moeilijke tijden de vrouwen aan de top zet, en dat klopt wel degelijk".

Niet dat Thyssen het slecht heeft gedaan. "Ze heeft dat zeer goed gedaan, als voorzitter en als boegbeeld. Maar Marianne stond alleen", aldus Smet die kritiek heeft op de CD&V-kopstukken in de regering die haar te weinig hebben gesteund. Vooral Leterme had meer kunnen doen. "Leterme had al een stap opzijgezet door geen boegbeeld meer te zijn, maar hij had meer verantwoordelijkheid moeten opnemen tijdens de campagne", zei ze op MNM.

Smet kreeg al heel wat bezorgde telefoontjes van partijleden, vooral van vrouwen. "Bij hen heerst een dubbel gevoel. Aan de ene kant vinden we het jammer, want we hadden nu een vrouw als partijvoorzitter. Maar er is ook begrip, want ze heeft het niet makkelijk gehad. Daardoor zijn sommigen zelfs een beetje boos."

Ook Vrouw & Maatschappij, de vrouwenafdeling van CD&V, vindt het ontslag van Marianne Thyssen "erg betreurenswaardig". Volgens voorzitster Els Van Hoof heeft Thyssen de partij geleid "op een beheerste en stijlvolle manier door woelige tijden met de kartelbreuk, de bankencrisis en twee verkiezingscampagnes".

Thyssen is volgens Van Hoof niet verantwoordelijk voor de slechte score op 13 juni. "Integendeel, als boegbeeld kon zij heel wat kiezers overtuigen en haalde zij als vrouw een historisch hoge score aan voorkeurstemmen." De CD&V-vrouwen zijn dankbaar voor het baanbrekend werk dat Marianne Thyssen heeft verricht en "hebben begrip voor haar persoonlijke beslissing".