Akkoord tussen EU en VS over bankgegevens

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben dan toch een akkoord bereikt over het verstrekken van bankgegevens aan de Amerikanen, het zogenoemde Swift-akkoord. De bankgegevens zullen worden gebruikt in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

In februari stemde het Europees Parlement nog tegen een eerder voorstel, maar nu hebben de belangrijkste fracties in het parlement zich achter een nieuw, gewijzigd voorstel geschaard. Het bedrijf Swift, dat internationale banktransfers beheert, kan door het nieuwe akkoord in bepaalde gevallen informatie bezorgen aan de Verenigde Staten.

Europa had aangedrongen op strenge voorwaarden om de privacy te garanderen. Zo zal een Europees ambtenaar in de VS controleren wat er met de bankgegevens, eenmaal verstrekt aan de Verenigde Staten, gebeurt. Hij moet nagaan of die gegevens wel degelijk enkel gebruikt worden in de strijd tegen het terrorisme en of de privacy van de Europese burgers niet geschonden wordt.

Ten tweede is dit ook slechts een tijdelijk akkoord. "Dit dient enkel en alleen voor een aantal jaren en zal vervangen worden door een Europees systeem", benadrukt Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees parlement. "Het lijkt me ook maar normaal dat Europa zelf die gegevens controleert."

Begin juli zal het akkoord worden goedgekeurd in het Europees Parlement.

Meest gelezen