Australië krijgt een vrouw aan het roer

Australië heeft onverwacht een nieuwe premier gekregen. Na aanhoudende kritiek op zijn beleid heeft premier Kevin Rudd vanochtend besloten om af te treden. Zijn plaats wordt ingenomen door Julia Gillard, die de eerste vrouwelijke premier van het land wordt.

Gisteravond bleek dat partijbonzen steun vergaarden voor het aftreden van de premier. Kevin Rudd stond al een tijd onder druk. Dit jaar zijn er verkiezingen en zijn Labourpartij maakte de afgelopen maanden een vrije val in de peilingen. Rudd wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden.

Kevin Rudd werd in 2007 met overgrote meerderheid verkozen - hij was toen de populairste premier in 30 jaar tijd -, maar hij  stootte velen tegen de borst door zijn verkiezingsbeloften niet na te komen. De belangrijkste daarvan was het opzetten van een plan voor handel in CO2. Bovendien bleek hij een slechte communicator die niet in staat was om een duidelijk en helder verhaal te vertellen. De kiezers begrepen hem daardoor vaak niet, wat leidde tot gebrek aan vertrouwen.

Vorig weekend kreeg de partij tijdens lokale verkiezingen een flinke dreun en dat was de druppel die de emmer deed overlopen. De partijbonzen vroegen een partijstemming aan over het leiderschap van de premier. Vanmorgen koos Rudd voor de vlucht vooruit en kondigde hij zelf aan dat hij zou opstappen. Hij klonk erg emotioneel en kon zijn tranen af en toe niet bedwingen.

"Labour nieuw leven inblazen"

Verwacht wordt dat er in oktober verkiezingen zullen worden uitgeschreven. Julia Gillard zegt nu haar partij nieuw leven te willen inblazen: "Ik denk dat ik de verantwoordelijkheid draag om Labour weer sterk te maken voor de volgende verkiezingen."

De 48-jarige Gillard was vicepremier onder Rudd. Ze komt uit de linkervleugel van Labour en heeft tot nu toe altijd dezelfde politieke lijn als Rudd gevolgd. Er wordt dan ook niet verwacht dat ze een ander beleid zal gaan voeren.

Wat ze voor heeft op haar voorganger is dat ze afkomstig is uit een arbeidersgezin en de taal van de gewone Australiër spreekt , waardoor ze de boodschap van de partij beter kan overbrengen. Bovendien is ze de eerste vrouwelijke premier van Australie, wat haar veel stemmen van vrouwen kan opleveren.