De Wever brengt 1e keer verslag uit bij koning

Informateur Bart De Wever heeft een eerste tussentijds verslag over zijn informatieronde uitgebracht bij koning Albert. In de voormiddag ontving hij de vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties.

Voka en Unizo bepleitten een verregaande staatshervorming die sociaal-economische hefbomen naar de gewesten overhevelt. Volgens Voka is een staatshervorming absoluut noodzakelijk om de nodige saneringen te kunnen doorvoeren.

Volgens gedelegeerd bestuurder Peter Leyman (links op kleine foto) wil de Vlaamse werkgeverskoepel onder meer de regionalisering van de personen- en vennootschapsbelasting, waarbij er nog wel een federale sokkel blijft.

"Zonder staatshervorming is geen sanering mogelijk, dat moet ook in het zuiden van het land doordringen", voegt voorzitter Luc De Bruyckere (rechts op kleine foto) daaraan toe.

De Wever had ook nog een onderhoud met VBO-voorzitter Thomas Leysen en Karel Van Eetvelt van zelfstandigenorganisatie Unizo. Ook met Jean-Pierre Delwart en Vincent Reuter van UWE, de Franstalige tegenhanger van Voka, voerde hij een gesprek.

Na zijn gesprekken met de werkgeversorganisaties bracht De Wever een eerste tussentijds verslag uit bij de koning. Koning Albert vertrekt nu naar Congo voor de viering van 50 jaar onafhankelijkheid. Informateur De Wever zet intussen zijn informatieopdracht voort. Morgen praat hij onder meer met de Boerenbond. Volgende week staan er normaal gezien gesprekken met de partijvoorzitters op de agenda.