FM Congo 50: voor de onafhankelijkheid (4)

Radiojournalist Katrien Vanderschoot ging als schaduwreporter mee met 5 Congolese radio's: over de rol van de radio doorheen 50 jaar onafhankelijkheid.

De jaren '90 in het toenmalige Zaïre... het was een tijd van beginnende democratisering, een tijd ook van chaos in het oosten, van de volkenmoord in buurland Rwanda en van de eerste Afrikaanse Wereldoorlog, zoals hij werd genoemd. In die context werd Radio Maende-leo opgericht in Bukavu. Directeur Kizito Mushizi haalt herinneringen op uit die moeilijke maar boeiende tijd. Een terugblik.

Straffeloosheid. Het is één van de pijnpunten in Congo, zoveel is zeker. Mensenrechtenorganisaties hebben al vaak aangeklaagd dat verkrachters en losbandige soldaten en rebellen te weinig worden gestraft. En ook de overheid krijgt een veeg uit de pan. Uit het jaarraport van Amnesty International blijkt dat steeds meer mensenrechtenactivisten en journalisten worden geïntimideerd en zelfs vermoord. Ook onze collega's van Radio Maen-de-leo in Bukavu, in Zuid-Kivu, hebben het niet gemakkelijk. Katrien Vanderschoot trok als schaduwreporter met hen op.