Frankrijk staakt tegen pensioenplannen

In meer dan 200 Franse steden zijn vandaag in totaal enkele honderdduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de hervorming van de pensioenen door president Nicolas Sarkozy.

De staking heeft de steun van de vakbonden en de linkse oppositie en is vooral voelbaar bij het openbaar vervoer en de administratie. Het gaat om één van de grootste sociale protestbewegingen bij onze zuiderburen van het voorbije decennium.

Bij de hst-treinen zou een op de twee treinen rijden. De Thalys naar Brussel en de Eurostar naar Londen rijden wel min of meer normaal. Bij de Parijse metro rijdt 60% van de treinstellen.

Op de Parijse luchthavens Charles-de-Gaulle en Orly zijn ongeveer 15% van de vluchten geschrapt. Vele anderen verlopen met vertraging.

Het is niet de eerste keer dat de vakbonden actie voeren tegen de regeringsplannen. Die wil de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 62 jaar als onderdeel van een grote structurele hervorming in Frankrijk. Volgens de regering is de verlenging nodig om het systeem betaalbaar te houden.

Vakbondsleiders gaan ervan uit dat meer dan twee miljoen mensen hebben gedemonstreerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op 800.000. Ondanks het massaal protest maakten Sarkozy en minister van Werk Eric Woerth zich sterk dat aan hun hervormingsplannen niet getornd wordt. Tegen het jaar 2018 wordt de pensioenleeftijd in Frankrijk opgetrokken van 60 tot 62 jaar.