Hauspie riskeert 2 jaar cel in nevendossier L&H

Pol Hauspie, het FLV Fund en zijn gewezen directeur Philip Vermeulen en de Koreaan Chu Chul Seo riskeren twee jaar cel en 3.000 euro boete voor koersmanipulatie, emissiebedrog en poging tot oplichting.

De zaak gaat over een kapitaalsverhoging van het FLV Fund, waarmee volgens het Ieperse parket geknoeid werd om de aantrekkelijkheid van het fonds bij potentiële investeerders op te krikken.

Na een succesvolle eerste kapitaalsverhoging besloot het FLV Fund, een durfkapitaalfonds opgericht binnen de schoot van het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, in 2000 een tweede kapitaalsverhoging door te voeren, die 80 tot 150 miljoen dollar in het laatje moest brengen.

De interesse voor die zogenoemde "second public offering" viel volgens het Openbaar Ministerie echter zwaar tegen. "Hauspie besloot om de aantrekkelijkheid van het FLV Fund kunstmatig op te krikken. Hij drong aan op een roadshow in Korea en kort nadien was er plots interesse van een onbekend bedrijf, dat 30 miljoen dollar in het fonds pompte", luidt het.

De man die het geld ter beschikking stelde, bleek Chu Chul Seo te zijn, de topman van L&H Korea. Die leende het geld bij een bank maar kon het - zo bleek achteraf - niet terugbetalen. Het FLV Fund voelde zich bedrogen en startte een gerechtelijke procedure, die uiteindelijk leidde tot de ondergang van het fonds.

Hauspie wordt aangezien als het brein achter de operatie. Vermeulen zorgde voor de overdracht van 30 miljoen dollar.
Het Openbaar Ministerie vordert voor elke verdachte twee jaar voorwaardelijk en een boete van 3.000 euro.