Langer staatssteun voor steenkoolsector?

De Europese Commissie denkt eraan de staatssteun aan steenkoolproducenten nog twaalf jaar toe te laten, met een finale stopzetting tegen 2022. De huidige 'speciale regeling' voor de verlieslatende sector loopt nochtans eind dit jaar af. Maar aangezien er zo'n 100.000 jobs op het spel staan zou er een verlenging komen.

De steenkoolsector kreeg destijds een aantal uitzonderingen op de Europese regels rond staatssteun. De voorkeursbehandeling loopt nu op zijn eind, wat zou betekenen dat bepaalde landen verplicht worden om mijnen te sluiten. Met 100.000 directe en indirecte banen in de sector is dat echter niet vanzelfsprekend, zo benadrukt een voorlopige tekst die bevoegd eurocommissaris Joaquin Almunia op 6 juli zal voorstellen.

De Europese steenkoolmijnen situeren zich voornamelijk in het Ruhrgebied in Duitsland, in het noordwesten van Spanje en in Roemenië. Ook Polen beschikt over een groot aantal mijnen, maar geen enkele is nog rendabel.

"Het is duidelijk dat de steun waarvan de steenkoolsector geniet, zal moeten afnemen en op termijn helemaal zal moeten verdwijnen", verklaarde Almunia dinsdag nog in het Europees parlement. De voorlopige tekst die nu circuleert spreekt alvast van 2022.

Meest gelezen