Leterme wil "gesprek binnenskamers voeren"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) betreurt het ontslag van CD&V-voorzitster Marianne Thyssen, maar aanvaardt haar beslissing. Hij reageert ook op de felle kritiek aan zijn adres.

"Ik ben uiteraard mee verantwoordelijk, in goede en slechte tijden, voor het resultaat", gaf Leterme toe op een persconferentie. "Wanneer men leiding geeft aan een partij, wanneer men verantwoordelijkheid opneemt of die toegeschoven krijgt, dan is men ook mee verantwoordelijk voor de resultaten die van die actie het gevolg zijn."

Maar echte conclusies wil Leterme daar niet aan vastknopen. "Voor wat betreft mijn toekomstige rol en functie in de Belgische politiek zal ik het gesprek binnenskamers voeren uit respect voor de militanten van CD&V en mijn kiezers, en niet op straat en in de media."

Op zijn website herinnert Leterme eraan dat Marianne Thyssen twee jaar geleden zijn voorstel aanvaardde om voorzitter van CD&V te worden. "Woensdag besliste Marianne om persoonlijke redenen om het voorzitterschap neer te leggen. Ik vind dit bijzonder spijtig, maar ik respecteer en aanvaard haar besluit", aldus Leterme.

Hij heeft woorden van dank "voor al haar uitstekende werk en in het bijzonder voor de bewonderenswaardige wijze waarop ze de partij door een zeer moeilijke en ondankbare tijd heeft geleid". Leterme wenst haar alle succes en geluk toe in al haar verdere ondernemingen.