Oliebestrijdingsoefening voor kust van Knokke

Op de Vlakte van De Raan voor de kust van Knokke-Heist vindt vandaag een internationale oliebestrijdingsoefening plaats. De oefening moet het interventieplan van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid (EMSA) testen. De oefening werd al in februari geprogrammeerd maar is door het incident in de Golf van Mexico zeer actueel.

De georganiseerde aanpak van milieuvervuiling op zee kwam tot stand na de ramp met de Prestige in 1999. In 2002 werd het EMSA opgericht. Dat voorziet in de permanentie van zestien interventieschepen voor pollutiebestrijding aan alle Europese kusten. In België houdt het baggerbedrijf Groep De Cloedt permanent twee schepen beschikbaar.

Het scenario voor de oefening is een aanvaring van twee schepen ter hoogte van de Vlakte van De Raan waarbij 5.000 kubieke meter olie in zee belandde. Gisteravond startte de oefening met een melding van de Nederlandse Rijkswaterstaat aan het EMSA. De interventieschepen werden gealarmeerd. Ook de kustwacht, de civiele bescherming, het ministerie van Defensie en de West-Vlaamse provinciegouverneur werden geïnformeerd.

De twee schepen van Groep De Cloedt worden doorgaans ingezet voor zand- en grindwinning in de Noordzee. Bij alarm varen ze de haven van Oostende binnen en nemen hun oliebestrijdingsmateriaal en een speciaal opgeleid bemanningsteam aan boord. Binnen de 24 uur starten ze met de opruiming van de olie via verschillende technieken.