Portret uit "blauwe periode" toch geveild

Tijdens een veiling bij Christie's, volgens het huis zelf "de meest waardevolle kunstveiling ooit in Londen georganiseerd", is een portret van Pablo Picasso voor 41 miljoen euro onder de hamer gegaan. Het schilderij werd vier jaar geleden ook al aangeboden bij Christie's, maar door een dispuut werd het toen niet geveild.

Picasso maakte het portret van zijn vriend Angel Fernandez de Soto tijdens zijn zogenaamde blauwe periode. Hij schilderde het in 1903 in Barcelona, kort voor hij naar Frankrijk verhuisde.

Het schilderij wordt ook wel "de absinthdrinker" genoemd. Tot gisteren was het eigendom van de Andrew Lloyd Webber Foundation, een liefdadigheidsorganisatie die in 1997 werd opgericht door de musicalcomponist. De opbrengst van het geveilde schilderij, die minder hoog is dan verwacht, gaat naar verschillende kunstorganisaties.

Het portret werd vier jaar geleden al eens aangeboden bij Christie's, maar de veiling werd geannuleerd omdat een derde partij het doek opeiste. Een erfgenaam van een vorige eigenaar van het doek, een Berlijnse bankier, beweerde dat die het in de jaren 1930 voor een veel te lage prijs had moeten verkopen toen hij moest vluchten voor de nazi's.

In januari dit jaar kondigde de erfgenaam aan dat hij een akkoord had bereikt met de Andrew Lloyd Webber Foundation en het eigenaarschap van het schilderij niet langer opeiste.