Trechter boven olielek weer op zijn plaats

De trechter die een deel van de lekkende olie van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico moet opvangen, is teruggeplaatst. Dat heeft oliemaatschappij BP meegedeeld.

De trechter was gisteren verwijderd na een botsing met een onderwaterrobot, waardoor er gedurende een 10-tal uur weer volop olie in de Golf van Mexico spoot. Inmiddels is het hulpstuk teruggeplaatst en anderhalf uur daarna is men weer beginnen te  pompen.

Volgens specialisten stromen er per dag 30.000 à 60.000 vaten olie uit het lek. Via de trechter worden volgens BP 16.000 vaten olie per dag opgevangen. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat BP heeft geprobeerd om het ongeval zo veel mogelijk te minimaliseren. Volgens de Amerikaanse kustwacht - een vrij betrouwbare bron - heeft BP begin mei technologie geweigerd waardoor goed kon worden opgemeten hoeveel ole er precies uit het lek stroomde.

Ook gisteren zijn bij een schoonmaakoperatie twee doden gevallen. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht meegedeeld.

Het olielek in de Golf van Mexico ontstond in april, toen een explosie plaatsvond op het olieplatform Deepwater Horizon. Er brak brand uit en het boorplatform zonk. Bij het ongeluk vielen 11 dodelijke slachtoffers. Sindsdien spuit er olie in de zee, met een milieuramp zonder weerga tot gevolg. Volgens een arbeider van het boorplatform was er al weken voor het ongeluk een belangrijk defect aan het veiligheidssysteem gesignaleerd.

Volgens correspondente Greet De Keyser is men in Louisiana opvallend mild voor BP. De meeste mensen beschouwen het ongeluk als een soort bedrijfsongeval. Volgens De Keyser heeft dat alles te maken met het feit dat de olieindustrie een belangrijke economische activiteit is in de staten Louisiana, Alabama en Mississippi. In de Golf van Mexico zijn er maar liefst 3.600 boorplatformen.

Inmiddels blijkt BP het moratorium op olieboringen voor de Amerikaanse kust te omzeilen. Voor de kust van Alaska is men gestart met boringen tot 3 kilometer diep vanop een kunstmatig eiland.