Volgend jaar geen Gouden Uil

Volgend jaar wordt er uitzonderlijk geen Gouden Uil uitgereikt. De initiatiefnemers, Standaard Boekhandel, Canvas, Radio 1 en Humo, willen de literatuurprijs niet meer in de huidige vorm organiseren en zoeken een nieuwe formule. Voortaan zal Boek.be de organisatie van het evenement op zich nemen.

"De initiatiefnemers hebben beslist om De Gouden Uil in zijn huidige vorm te laten landen", luidt het persbericht. "De Gouden Uil is een van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied en het is de uitdrukkelijke wens dat dit de komende jaren zo blijft."

Voortaan zal Boek.be, de vereniging van Vlaamse uitgevers, importeurs en verkopers van boeken, de prijs organiseren. De organisatie is op zoek naar een nieuwe formule, vandaar dat er een jaartje overgeslagen wordt.

"De vraag om de Gouden Uil over te nemen is vrij laat gekomen, waardoor het onmogelijk was hem nu nog georganiseerd te krijgen", zegt Geert Joris van Boek.be."We hopen dat er in 2012 een nieuwe Gouden Uil komt", zegt Geert Joris.

Volgens Joris is de financiering van de prijs de belangrijkste reden, waarom De Standaard Boekhandel en de andere partners er niet meer mee willen doorgaan. "Prijzen organiseren kost enorm veel geld. Elk jaar moet het geld worden opgehoest en daar zit volgens mij het belangrijkste probleem", zegt Joris.

De Gouden Uil werd eind april voor de 16e keer uitgereikt en gewonnen door de Nederlandse auteur Cees Nooteboom met de verhalenbundel "'s Nachts komen de vossen". Tom Lanoye won de publieksprijs met zijn boek "Sprakeloos". Bij de jeugdliteratuur ging De Gouden Uil naar "Wild verliefd" van Ditte Merle. De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer ging naar "De hondeneters" van Marita de Sterck. De Gouden Uil is telkens goed voor 25.000 euro aan prijzengeld.