"België is klaar voor het voorzitterschap"

Ongeacht welke federale regering er komt, ons land zal in staat zijn om de EU echt voor te zitten. Dat heeft premier Yves Leterme gezegd bij de voorstelling van het Belgische EU-voorzitterschap in de tweede jaarhelft.

Op de persconferentie werd premier Yves Leterme (CD&V) bijgestaan door minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) en staatssecretaris voor Europese Zaken Olivier Chastel (MR).

De kern van de boodschap was dat ons land -ondanks de politieke problemen en de regeringsvorming- in staat is om de EU op een degelijke manier te leiden. Het voorzitterschap begint volgende week en duurt tot eind dit jaar en zal niet worden beïnvloed, ongeacht wie er in de volgende federale regering komt, aldus Leterme.

Ons land wil vooral werk maken van een strikter toezicht op de banken en de hefboomfondsen om te komen tot een meer transparant financieel systeem. Daarnaast wil België ook de implementering van het hervormingsverdrag van Lissabon voortzetten.

Geen chaos in de EU

Internationaal was onrust gerezen over het Belgische voorzitterschap na de val van de regering-Leterme en de verkiezingen.

Toch zou dat een beperkte invloed hebben. Zo ligt de EU in de zomermaanden toch zo goed als stil en wordt gehoopt dat er een nieuwe regering is in september. Anderzijds zijn er over het voorzitterschap duidelijke afspraken gemaakt tussen de federale en de regionale regeringen in ons land, waardoor zowat alle grote partijen achter dat Europese beleid staan.

Omdat de bevoegdheden verspreid liggen, zullen op sommige terreinen regionale ministers de vakraad van de EU voorzitten, onder meer op het gebied van landbouw en milieu. De premier of zijn opvolger zullen overigens niet zo'n grote rol spelen in de hervormde EU, want de top van regeringsleiders wordt hoe dan ook voorgezeten door Europees president Herman Van Rompuy.