"Onderzoeksrechter is volledig onafhankelijk"

De afspraken tussen de commissie-Adriaenssens en het gerecht zijn niet geschonden, want een onderzoeksrechter handelt volledig onafhankelijk. Dat heeft ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) gezegd in "De ochtend" op Radio 1. De minister was wel "verrast" door de huiszoekingen.

"Het Openbaar Ministerie en de commissie-Adriaenssens waren tot een afsprakenkader gekomen, om ervoor te zorgen dat er elk vanuit zijn verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid, een doorstroming zou zijn van dossiers", zegt De Clerck. 

"Maar het gaat dus om afspraken tussen het Openbaar Ministerie en de commissie. Een onderzoeksrechter is daar niet door gebonden en handelt dus volledig onafhankelijk. Hij moet doen wat hij nodig acht", beklemtoont De Clerck.

"Dat is zijn vrijheid en verantwoordelijkheid. Als hij van oordeel is dat huiszoekingen noodzakelijk zijn, mag hij die beslissing nemen", aldus nog de minister, die naar eigen zeggen wel "verrast" was door de huiszoekingen.

De Clerck staat trouwens positief tegenover de oproep van kinderpsychiater Peter Adriaenssens om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om de zaak uit te spitten. "Het kan een nuttig en positief initiatief zijn. Ik steun het volledig", aldus De Clerck.