"Privacy van slachtoffers nergens veiliger"

Volgens het parket zit de privacy van de pedofilieslachtoffers nergens veiliger dan bij het gerecht. Het reageert daarmee op de uitspraken van Peter Adriaenssens, die vond dat de privacy van de pedofilieslachtoffers nu in het gedrang is.

Gisterochtend is het gerecht binnengevallen in het aartsbisschoppelijk paleis en in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. In de loop van de middag was er ook een huiszoeking in de woning van kardinaal Godfried Danneels. Vanmiddag gaf het parket meer uitleg over de actie.

Het gerecht heeft op deze drie plaatsen tientallen dozen met materiaal en heel wat computers in beslag genomen. "In het paleis zelf zijn er verschillende documenten meegenomen: onder meer dossiers, archieven en briefwisseling. Die moeten nu allemaal worden geanalyseerd in het kader van het onderzoek", verduidelijkte parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur. Hij verzekerde dat, als er geen bezwarende feiten worden aangetroffen, de bisschoppen alles zullen terugkrijgen.

Het Brusselse gerecht beschikt naar eigen zeggen over een erg betrouwbare bron die hen verteld heeft over documenten over seksueel misbruik die verborgen zouden zijn door de kerkhiërarchie. Op basis van die verklaringen zouden de huiszoekingen zijn uitgevoerd.

"We zullen de documenten die wij in beslag genomen hebben, moeten analyseren om te zien of daartussen bewijsmateriaal is in verband met de verklaring die we gekregen hebben", zegt woordvoerder Jean-Marc Meilleur. De verklaringen zouden niet van slachtoffers komen, maar van een vrouw uit de directe omgeving van het aartsbisschoppelijk paleis.

"Graf geopend op aanwijzen medewerker kathedraal"

Bij de actie van het gerecht werd ook een bisschoppelijk graf opengebroken. Blijkbaar hadden de speurders dus concrete aanwijzingen naar wat ze moesten zoeken.

Volgens de parketwoordvoerder waren er enkel aanwijzingen naar "een" plaats in de kathedraal, maar wisten ook de speurders niet waar ze precies moesten zoeken. Tijdens de actie ontmoetten ze in de kathedraal een verantwoordelijke van het onderhoud, die hen het volgende zei: "Mochten jullie een plaats zoeken waar recent werken zijn uitgevoerd, dan moet u het graf gaan bekijken." Volgens Meilleur was het dus zeker niet op voorhand de bedoeling om een graf te openen.

"Slachtoffers zijn onze eerste bekommernis"

Ook bij de commissie-Adriaenssens, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt, waren er gisteren huiszoekingen. Commissievoorzitter Peter Adriaenssens haalde gisteren zwaar uit naar het gerecht omdat de privacy van de pedofilieslachtoffers nu in het gedrang zou komen.

Het parket wil hierover geen polemiek starten, maar de woordvoerder wilde toch kwijt dat de privacy van de slachtoffers nergens veiliger zit dan bij het gerecht.

"De eerste bekommernis van het gerecht, zeker bij zulke dossiers, zijn de slachtoffers. Zij moeten dus niet vrezen dat ze slechter zouden worden behandeld in het kader van een gerechtelijk dossier dan bij de commissie." De parketwoordvoerder erkende wel dat het werk van de commissie de komende weken en maanden nu wel zeer moeilijk zou worden.

Hij benadrukte ook dat het parket van Brussel en de onderzoeksrechter autonoom hebben gehandeld en dat ze dus geen contact gehad hebben met de magistraten die aangeduid waren als verbindingspersoon tussen justitie en de commissie en dat er geen contact geweest is met het parket-generaal.