"Voorzitter moet beetje psychopathisch zijn"

De manier waarop Marianne Thyssen woensdag ontslag nam als voorzitter van CD&V kan ook bij politici van andere partijen op veel begrip rekenen. "Het was in elk geval een eerlijke en authentieke mededeling, zoals we van haar gewoon zijn", schrijft Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) op zijn website. Partijvoorzitter zijn, is een hondenjob, besluit hij.

Sven Gatz wil in zijn blog "It's lonely at the top" naar eigen zeggen niet het proces van Marianne Thyssen maken - "iedere partij moet voor eigen deur vegen" - maar vindt het wel intrigerend hoe en in welke omstandigheden Thyssen de handdoek in de ring wierp. Voor Gatz is het duidelijk: de baan van partijvoorzitter is een hondenjob. En bij Thyssen was het over, het was op.

Als parlementslid heb je nog een relatief grote vrijheid, schrijft Gatz. Je kan min of meer nog je eigen agenda beheren en als je alles goed inplant, kun je nog een klein potje privétijd opsparen. Bij een minister wordt de druk echter heel wat groter. "Een permanente inspanning van zo goed als 100 procent is hier vereist."

Het partijvoorzitterschap staat daar nog boven, redeneert Gatz, "het nec plus ultra". "Met 110 procent kom je nauwelijks toe, je wordt geleefd." Enerzijds krijg je "zoveel media-coverage dat je dit goed moet organiseren", anderzijds is het "people-management waarmee je als partijbons af te rekenen krijgt, letterlijk eindeloos".

Als partijvoorzitter maak je veel tijdelijke vrienden, weet Gatz, "rijen dik, echte vrienden", maar je maakt misschien nog meer vijanden en dan nog meer in dan buiten je partij. "Je wordt geliefd en gehaat tegelijk. Je moet zeer sterk in je schoenen staan om daar mee om te gaan, want het duurt geen week, geen maand, het houdt nooit op."

En dus moet een partijvoorzitter een "klein psychopathisch kantje" hebben, besluit de Open VLD'er. "Je bent niet beter als partijvoorzitter omdat je slimmer bent dan anderen, wel omdat je sluwer bent en vooral omdat je zoveel harder kan "willen" dan de anderen. En dat je het altijd beter denkt te weten, helpt beslist ook."

Dat lag Thyssen niet echt, zo lijkt Gatz te zeggen: "Als dat niet in je zit, heb je op die plek niets te zoeken. Dan wordt het schadelijk voor je welzijn en je gezondheid." En dus is ze beter af in het Europees Parlement: "Ik wens Marianne Thyssen het allerbeste en hoop dat ze weer het uitstekende Europees parlementslid mag worden dat ze al was."