"Zuid-Koreaanse vrede aan België te danken"

In een opmerkelijke krantenadvertentie bedankt Zuid-Korea ons land voor de strijd die Belgische soldaten hebben geleverd in de Koreaanse oorlog, die vandaag 60 jaar geleden begon. Die verjaardag wordt vandaag herdacht in Zuid-Korea.

"De vrede, de voorspoed en de vrijheden die wij vandaag koesteren, hebben we te danken aan uw onbaatzuchtige opoffering en steun. We zijn u voor altijd erkentelijk", staat te lezen in beide landstalen in een paginagrote advertentie in De Morgen. Niet alleen België wordt bedankt. Alle landen die meevochten onder de vlag van de Verenigde Naties in de Koreaanse oorlog worden vandaag via zo'n advertentie bedankt.

Vandaag worden in Zuid-Korea herdenkingsplechtigheden gehouden voor de verjaardag van het begin van de oorlog tussen Zuid- en Noord-Korea. Op 25 juni 1950 vielen soldaten en tanks uit het noorden Zuid-Korea binnen. De bloedige oorlog duurde 3 jaar en meer dan drie miljoen mensen lieten het leven.

Het zuiden werd gesteund door de VS die samen met andere landen -waaronder ook België- een VN-operatie leidde om Noord-Korea terug te dringen. Rusland en China steunden dan weer het communistische noorden. Het was immers Koude Oorlog en de hele wereld raakte opgedeeld in twee kampen. In de strijd lieten ook 106 Belgen het leven.

Relaties meer dan ooit gespannen

Op 27 juli 1953 werd een wapenstilstand bereikt. Officieel zijn Zuid-Korea en Noord-Korea nog steeds in oorlog. De relaties tussen Pyongyang en Seoel zijn al die decennia gespannen gebleven. Het zuiden bleef lange tijd autoritair, maar is sinds de jaren 80 democratisch geworden en is een van de economische succesverhalen in Azië. In tegenstelling tot het noorden, waar 24 miljoen Noord-Koreanen nog steeds in een stalinistische dictatuur leven.

In de jaren 90 trad een voorzichtige dooi in tussen beide landen, toen familieleden die door de oorlog gescheiden waren elkaar na al die tijd weer terugzagen. Maar sinds Noord-Korea een atoombom testte in 2006 zijn de relaties weer bekoeld en de afgelopen weken is de temperatuur onder het absolute vriespunt gezakt.

Noord- en Zuid-Korea zitten immers in een hevig dispuut verwikkeld rond het zinken van een Zuid-Koreaans schip. Uit een internationaal onderzoek bleek dat een Noord-Koreaanse torpedo de boot tot zinken heeft gebracht.