Artiesten verkopen cd's aan 6 procent btw

Vandaag voeren Vlaamse zangeres en muzikanten actie voor de btw-verlaging op de verkoop van cd's. Artiesten als Tom Helsen, Gene Thomas en Jo Vally zullen in verschillende Free Record Shops hun cd's eigenhandig verkopen aan 6 procent btw, in plaats van 21 procent btw.

De muziekindustrie lanceerde onlangs het charter "Respect voor de muzikant". Daarmee wil ze de overheid bewegen tot een btw-verlaging op cd's. Dat zou de cd-verkoop weer moeten aanzwengelen.

"Het is een eenmalige symbolische actie", zegt Stijn Meuris in het Radio 1-programma "De ochtend". "Het verkopen van cd's is op sterven na dood. Mensen moeten echt beter gaan nadenken als ze illegaal downloaden."

Volgens Meuris is het logisch dat het btw-tarief op cd's verminderd wordt van 21 naar 6 procent. "Alle andere cultuurdragers, zoals boeken, dvd's, concerttickets en filmtickets zitten al aan 6 procent."