Beeld van Stalin heimelijk verwijderd

In de Georgische stad Gori, de geboorteplaats van Sovjetdictator Stalin, hebben de autoriteiten 's nachts een beeld van Stalin weggehaald. Ze deden dat om protesten van de bevolking te vermijden. Stalin is in zijn geboortestreek nog steeds populair.

Ondanks het late uur, waren er toch een honderdtal mensen op de been om de ontmanteling van het beeld te volgen. Het zes meter hoge beeld zal op het terrein van het nabijgelegen Stalin-museum worden geplaatst.

De pro-Westerse regering in Georgië wil de banden met het verleden verbreken en zoekt toetreding tot de NAVO en de Europese Unie. Daarom werd het beeld op het centrale plein van Gori weggehaald. Het zal worden vervangen door een monument dat de mensen herdenkt die gesneuveld zijn bij de Georgisch-Russische gevechten in augustus 2008 rond de enclave Zuid-Ossetië. De pro-Westerse president van Georgië, Mikhail Saakasjvili, liet vorig jaar nog een enorm monument opblazen dat de rol van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Veel burgers in Georgië vinden echter dat Stalin tot hun geschiedenis behoort en willen dan ook niet dat hij weggehaald wordt uit het straatbeeld. Communistische hardliners herdachten zelfs jaarlijks de geboorte van Stalin op 21 december en zijn dood op 5 maart met manifestaties bij het beeld in Gori.