Bozar toont kunstschatten uit Azië

We kunnen er de laatste jaren niet naast kijken: Azië is een opkomend werelddeel, met duizelingwekkende economische groeicijfers die ook onze zakenmensen niet onberoerd laten. Handelsmissies naar China en India volgen elkaar op, en ook politiek zijn er steeds meer contacten. Maar Azië en Europa onderhouden al meer dan 2.500 jaar intense banden. Om dat in de verf te zetten, heeft Bozar in Brussel een prachtige tentoonstelling opgezet: "A passage to Asia", die vandaag de deuren opent.

Wie handel zegt, denkt wellicht aan de zijderoute: de duizenden kilometers lange tocht tussen Rome en Luoyang in China, over gevaarlijke bergpassen en door verzengende woestijnen. Maar er bestonden ook druk bevaren zeevaartroutes tussen Europa en Azië, en tussen de Aziatische landen onderling.

Over die routes reisden allerlei goederen, van zijde en goud, over specerijen en parfum, tot stoffen en veren. In het spoor van de handelaren en de veroveraars volgden pelgrims en spirituele leiders. De grote godsdiensten zoals het Boeddhisme, het Hindoeïsme, de Islam en het Christendom raakten zo over heel Azië verspreid.

Om die intense relaties te illustreren heeft Bozar meer dan 400 unieke kunstschatten samengebracht uit 16 Aziatische landen. Ze zijn geselecteerd rond een 10-tal thema’s. Uit de oudste periodes zijn er indrukwekkende kruiken - die dienden om goederen te transporteren - en begrafenisurnen. Er zijn rituele bronzen ‘Dongson’ trommels te zien, verfijnde juwelen in goud, glas en halfedelstenen.

Oude kaarten en geïllustreerde reisverhalen op deze tentoonstelling geven een goed idee van de toenmalige reisomstandigheden.

Boeddhistische en hindoeïstische beelden

Een Mongoolse wapenuitrusting uit de tijd van Dzjenghis Khan roept beelden op van de politieke veroveringen. Maar er is ook veel aandacht voor religie. Uit alle uithoeken van Azië zijn boeddhistische en hindoeïstische beelden bij elkaar gebracht.

Erg mooi zijn de duizenden jaren oude hellenistische beelden uit het huidige Afghanistan. Van de bloei van de islam getuigen mooi geïllustreerde korans. Christelijke miniaturen en liturgische voorwerpen raakten verspreid tot in India en de Filippijnen. Een hoogtepunt op de tentoonstelling zijn de zogenaamde handelsstoffen uit India, peperdure stukken textiel met sublieme weef- en decoratietechnieken die tot in de 19e eeuw gebruikt werden als betaalmiddel.

Bijzonder indrukwekkend tenslotte zijn de recent opgedolven ladingen keramiek uit diverse scheepswrakken. Ze vormen een soort tijdscapsule, op sommige stukken hangen nog resten koraal en schelpen, die getuigen van hun honderden jaren verblijf op de zeebodem.

Deze tentoonstelling is een absolute aanrader voor al wie geïnteresseerd is in Aziatische kunst of in de geschiedenis van de relaties tussen beide continenten. Op 4 en 5 oktober ontmoeten de Europese en Aziatische leiders elkaar tijdens de ASEM (Asia-Europe Meeting) top in Brussel. Hopelijk is er in hun programma een uurtje vrijgemaakt voor een bezoek aan deze unieke tentoonstelling.

Veerle De Vos

A passage to Asia

Paleis voor Schone Kunsten (Bozar), Brussel

nog tot en met 10 oktober

www.bozar.be