Canada ontvangt wereldleiders, twee keer

De leiders van de grootste economieën ter wereld zijn aangekomen in Canada voor vergaderingen die het hele weekend gaan duren. Zowel de G8 als de G20 zitten samen, hoewel hun agenda verschilt. Het wordt vooral uitkijken naar de G20.

De G8 zijn de 8 grootste economieën ter wereld (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Canada, Japan, de VS en Rusland) en vormen samen met een aantal groeilanden zoals China en Brazilië de G20. Door de crisis hebben de rijke industrielanden heel wat van hun glans verloren en is op hetzelfde moment het belang van de groeilanden toegenomen. Daarom is de G20 op korte tijd een belangrijker overlegorgaan geworden dan de G8.

Dat vertaalt zich naar de agenda die de leiders de komende dagen moeten afwerken. De G8 zal het vandaag en morgen in Muskoka hebben over ontwikkelingssamenwerking en dan vooral hoe men de Millennium-doelstellingen kan halen, die tegen 2015 de wereldarmoede moet halveren. Vooral gastland Canada wil dat er duidelijke engagementen komen.

Onenigheid troef bij G20

Maar eigenlijk kijkt iedereen naar de G20, die morgen in Toronto begint. Op de eivolle agenda staan cruciale vraagstukken over de ontwikkeling en gevaren van de wereldeconomie. Een van de vragen is wanneer en hoe sterk landen moeten besparen. Zo willen de Verenigde Staten dat Duitsland en China meer doen om de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. Duitsers en Chinezen sparen te veel, luidt de kritiek.

Eerst dreigde de top overschaduwd te worden door de discussie rond de ondergewaardeerde Chinese munt, maar daar is voorlopig het lont uit het kruitvat gehaald. Peking besloot vorige week dat de Yuan weer duurder mocht worden.

Ook zal men het hebben over nieuwe en scherpe regels voor banken en financiële markten om een volgende crisis te voorkomen. Onder andere een bankentaks, die de Europeanen wereldwijd willen invoeren, staat op de agenda. Maar de Canadezen en Brazilianen willen daar niet van weten. Het beloven dus nog moeilijke gesprekken te worden.