Coaches, ik zal ze nooit begrijpen!

Wetstraatjournalist Linda De Win is ook een fervente voetbalsupporter. Ze volgt het WK op de voet en schrijft haar bevindingen voor ons neer.

Vier jaar geleden was ik in Napels twee dagen na de finale van het WK. Het grootste plein van de stad werd feestelijk opgetuigd om stadsgenoot Fabio Cannavaro als held in te halen. Ik vrees dat nu emmers vitriool klaar staan. Italïe is uitgeschakeld. En terecht! Ik wist al dat het fout ging lopen, toen ik de finale zag van de Champions League. Inter Milaan trad aan met 11 buitenlanders. Elf niet-Italianen! Ik viel bijna van mijn stoel. Als Italianen liever in het buitenland spelen dan voor een Italiaanse ploeg, is er iets goed fout. De serie A was toch altijd de competitie bij uitstek. Goed verdienen, fijn land om te wonen en bovendien een land geplaveid mét stijl. Een topvoetballer vraagt normaal niet meer.

Het Italiaanse team kan natuurlijk verzachtende omstandigheid pleiten, met name de coach, Want u weet net als ik, wie Lippi allemaal thuis liet. Das om zo'n afgang vragen! Coaches, ik zal ze nooit begrijpen.

Italïe was natuurlijk niet goed genoeg , ook al hebben ze me de tot nu toe de 15 spannendste minuten van het tornooi bezorgd. En nee de Fransen moeten nu niet gloriëren! Het contrast met de Franse ploeg die het allemaal niet kon schelen, was groot. De wanhoop gezien in de ogen van doelman Buffon, die door een kwetsuur aan de kant moest blijven? Zijn handen jeukten om Marchetti te demonstreren hoe een keeper zijn doel verdedigt. De uitschakeling deed de Italianen pijn. En zo hoort het ! De hangende kopjes en het verdriet in de ogen van Cannavaro en Quriagliarella spraken boekdelen. En ik geef toe, ik ook heb een beetje hartzeer.

Maar nu dus een nieuwe favoriet kiezen. Geen haar op mijn hoofd dat oranje kleurt en ook al was ik vroeger een fan van de Mannschaft, die tijd is lang voorbij.

Mijn goeie voetbalvriend probeert me al weken aan het verstand te brengen dat Argentinië de te kloppen ploeg is. Het is me niet ontgaan dat deze wereldbeker nu al fel Latijns kleurt. Bijna alle Zuid-Amerikaanse teams gaan door naar de tweede ronde. En verdiend! Argentinië met grote stip maar ook Uruguay en Mexico hebben attractief voetbal laten zien. Hij - mijn voetbalvriend - heeft intussen nog geen enkele wedstrijd van het team volledig uitgekeken, maar hij zou wel eens gelijk kunnen krijgen. Por Dios! Hoewel, er is nog altijd Portugal...

Linda De Win