Gemeente Aalter wil "babbelstraten" lanceren

Aalter wil als eerste gemeente in Vlaanderen "babbelstraten" lanceren. Bedoeling is straten of delen van straten op vraag van de bewoners af te sluiten, zodat de mensen weer buiten kunnen komen om te babbelen en hun buren beter te leren kennen.

Het idee is afkomstig van burgemeester Patrick Hoste (CD&V). Het ontstond naar eigen zeggen toen hij de Bellemstraat bezocht toen die was afgesloten voor werken.

Hoste doet zijn verhaal: "Ik ging naar de werken kijken. Het was een mooie, zonnige namiddag en de mensen stonden gewoon spontaan op straat te babbelen met elkaar, daar waar je ze anders nooit buiten ziet. Drie dagen later zag ik dat de mensen spontaan stoelen en tafels hadden buitengesleurd. De hele buurt buurt zat daar, zonder organisatie, te babbelen en te keuvelen."

De burgemeester bleek zo gecharmeerd dat hij zo'n "babbelstraat" structureel wil bekijken. Een studiebureau gaat het idee uitwerken en bekijken hoe het mobiliteitsplan van Aalter moet worden bijgewerkt. Tegen volgende zomer zouden de "babbelstraten" dan realiteit moeten zijn.