Jozef De Kesel volgt Roger Vangheluwe op

Jozef De Kesel wordt de nieuwe bisschop van Brugge. Hij volgt Roger Vangheluwe op, die eerder dit jaar ontslag moest nemen wegens kindermisbruik. De nieuwe bisschop werd door aartsbisschop André-Joseph Léonard voorgesteld tijdens een persconferentie.

De 63-jarige De Kesel (foto links, naast Léonard) studeerde aan seminaries in Gent, Leuven en Rome. In Gent en Leuven gaf hij later ook les. In 1992 werd hij vicaris van het bisdom Gent, 10 jaar later werd hij vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en hulpbisschop van Brussel. In maart van dit jaar werd hij benoemd tot hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

"Ik wilde zijn grote ervaring benutten in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, maar uiteindelijk had de paus een nog beter idee", begon Léonard de voorstelling van de nieuwe bisschop. "Ik ben er zeker van dat veel Bruggelingen de benoeming zullen toejuichen."

"Dat u in zo'n korte tijd twee benoemingen aanvaardt, bewijst trouwens hoe soepel en flexibel u bent", zei de aartsbisschop, die er al lachend aan toevoegde: "Maar ik ben er zeker van dat u nu wel even met rust zal worden gelaten en dat er in de komende weken geen nieuwe benoeming komt."

De benoeming van een nieuwe Brugse bisschop komt er redelijk snel na het ontslag van bisschop Vangheluwe. "Maar de omstandigheden waarin het bisdom Brugge zich bevond, waren uitzonderlijk en heel erg. Daarom heeft de paus aan dit diep gekwetste bisdom een nieuwe herder willen geven", aldus nog Léonard.

"Gevoelens van grote dankbaarheid"

De Kesel zelf heeft bij zijn overstap naar Brugge "gevoelens van grote dankbaarheid". "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat men in me stelt", zei de kersverse bisschop, al belet er iets hem om "erg vreugdevol" te zijn. "Ik laat in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen immers mensen achter die hun hoop op mij hadden gesteld."

"Maar de zaken hebben een andere keer genomen. Ik hoop dat ik in het bisdom Brugge mijn steentje kan bijdragen. Het bisdom heeft veel geleden, maar het is ook een bisdom dat altijd goed is bestuurd en goed gestructureerd is en dat ook over veel goede mensen beschikt", klonk het.