Ook Vervotte wil geen CD&V-voorzitter zijn

Ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte past voor het voorzitterschap van CD&V. Ze is geen kandidate om Marianne Thyssen op te volgen. Ook ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck is geen kandidaat.

Twee dagen na het plotse vertrek van Marianne Thyssen blijft de partij verweesd achter. Niet alleen is er weinig animo voor een regeringsdeelname, CD&V moet ook op zoek naar een nieuwe leid(st)er. Interim-voorzitter Wouter Beke blijft voorlopig aan het roer en zal onderhandelen bij een eventuele regeringsdeelname, maar in het najaar komen er zeker voorzittersverkiezingen bij de Vlaamse christendemocraten.

Inge Vervotte is alvast geen kandidaat. "Ik ben geen kandidaat. Vandaag niet, morgen niet en ik laat mij niet overtuigen. Veel duidelijker kan je het moeilijk maken", zegt ze in De Standaard. Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck voelt zich evenmin geroepen. "J'ai déjà donné. Ik heb het al eens gedaan", zei hij in "De ochtend". Volgens hem moet een "nieuwe generatie" het roer van de partij overnemen.

Eerder had vicepremier Steven Vanackere in "De ochtend" verklaard dat hij geen ambities heeft om Thyssen op te volgen. "Geen sprake van", klonk het op Radio 1.

Wie dan wel?

Beide politici behoren tot de ACW-vleugel van de partij en staan dus eerder links van het centrum. Vooral Vervotte staat dicht bij ontslagnemend premier Yves Leterme. Die laatste heeft intern met heel wat kritiek af te rekenen, hoewel hij een stemmenkanon voor CD&V blijft. Toch lijkt een voorzitterschap voor Leterme uitgesloten.

Vraag is dus wie zich wel geroepen voelt om CD&V-voorzitter te worden, "een van de moeilijkste jobs die er zijn", om het met de woorden van Vanackere te zeggen. Vlaams-minister Kris Peeters heeft weinig zin om de Vlaamse regering te verlaten en wil zich niet openlijk mengen in het intern gewoel.

Andere kandidaten zijn Hendrik Bogaert en Vlaams minister Hilde Crevits, beiden uit West-Vlaanderen. Crevits wil alvast niets uitsluiten. "In deze sector kan je dat immers niet, maar ik heb wel het engagement opgenomen om 5 jaar minister te zijn", zegt ze in De Morgen.

Of wat te denken van het "witte konijn" Rik Torfs? Gisteravond in Terzake fietste hij alvast om de vraag of hij zich kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap heen. "Een voorzitter is een functie en dat klinkt stoffig", aldus Torfs. "Ik ben iemand die wil zorgen voor een nieuwe bezieling. Ik heb ook zin om erin te vliegen en met allerlei mensen in contact te treden."

"Thyssen heeft goed werk geleverd"

Op haar website spreekt Vervotte ook haar steun uit voor Marianne Thyssen. "Ik heb Marianne Thyssen altijd gesteund in haar taak als voorzitter van onze partij. Meteen na de verkiezingen heb ik als een van de eersten publiekelijk gezegd dat Marianne niets te verwijten viel. En daar blijf ik bij. Zij heeft heel goed werk geleverd en daar ben ik haar zeer dankbaar voor. Ik blijf er ook van overtuigd dat zij nog altijd een grote meerwaarde kon bieden als voorzitter, maar heb respect voor haar persoonlijke beslissing", staat er te lezen. 

Vervotte zegt op haar website ook te hopen dat informateur Bart De Wever (N-VA) in zijn opdracht slaagt. " Ik hoop oprecht dat hij in zijn opdracht slaagt.(...) Bij de eventuele besprekingen over deze problemen en van voorstellen tot oplossing, zal ik mij loyaal en constructief opstellen", klinkt het.