Raad van Europa wil verbod op "mosquito's"

De parlementsleden van de Raad van Europa hebben een verbod gevraagd op het gebruik van "mosquito's" op openbare plaatsen. Een mosquito is een apparaat dat een ultrasoon geluid produceert dat naar verluidt alleen maar door jongeren onder de 20 jaar goed kan worden waargenomen. Volgens de parlementsleden is het apparaat een bron van discriminatie ten opzichte van jongeren.

De leden van de raad hebben een resolutie aangenomen waarin aan hun 47 leden gevraagd wordt "om het gebruik ervan op openbare plaatsen te verbieden".

Het apparaat wordt beschouwd als een ideaal middel om het fenomeen van "hangjongeren" tegen te gaan. Volgens de Raad biedt het apparaat echter geen oplossing voor het gedrag van de jongeren en zorgt het enkel voor een verplaatsing van het probleem.

Mosquito's worden/werden onder andere gebruikt in Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland en Zwitserland. De raad merkt tevreden op dat een wetsontwerp, met het oog op een verbod van de verkoop van de apparaten, in de Belgische senaat onderzocht wordt.