Schadevergoeding voor "kleed u uit"-minister

Volgens een rechtbank in Tirana heeft de ex-minister van Cultuur van Albanië, Jilji Pango, recht op een schadevergoeding, nadat hij vorig jaar ontslag uit de regering moest nemen. Zijn ontslag volgde na een reportage waarin te zien was hoe hij aan een vrouwelijke sollicitant vroeg haar T-shirt uit te doen en zich aan hem te tonen in bikini. De sollicitante was echter een undercoverjournaliste van het tv-magazine "Fisk Fare".

Een half uur na de uitzending in maart 2009 werd Pango ontslagen, maar deze ging onmiddellijk in de tegenaanval. “De makers van het programma hebben bepaalde delen van het interview weggelaten, om zo sommige uitspraken uit hun context te halen”, aldus Pango. Bovendien noemde hij de sollicitante “uitdagend, met een diepe decolleté, waardoor het voor iedere man moeilijk is zo iemand te weerstaan”.

Volgens de rechter is duidelijk gebleken dat de opnames op een onwettige manier verkregen waren en dat het tv-station verantwoordelijk is voor de geleden schade. Daarom wordt het station nu veroordeeld tot het betalen van een boete van 400.000 euro.

De journalistenvereniging “Reporters zonder grenzen” heeft al geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Volgens haar is het onaanvaardbaar dat media veroordeeld worden voor het uitzenden van beelden die van publiek belang zijn.

lees ook