En de grootste Congolees is... Patrice Lumumba

Naar aanleiding van 50 jaar Congo hebben de socio-culturele vereniging Bana Leuven en CongoForum een symbolische verkiezing van de invloedrijkste Congolees gehouden. Via de website van Bana Leuven konden bezoekers aangeven wie volgens hen "De Grootste Congolees" sinds 1960 is. De naam van de winnaar was niet echt een verrassing.

Zo'n 40 procent van de deelnemers aan de internetenquête vonden dat Patrice Emery Lumumba, de eerste premier van Congo, de meest invloedrijke politicus van zijn land is. In het Congo dat net van de onafhankelijkheid had geproefd, was hij zowat de enige nationalistische politicus die zich niet leiden door etnische drijfveren.

Zijn Congolees nationalisme zou Lumumba fataal worden, want al enkele maanden na de onafhankelijkheid werd hij aan de kant geschoven door een zekere Joseph Désiré Mobutu, die hem begin 1961 uitleverde aan zijn aartsvijand Moïse Tsjombe. Die liet Lumuba en twee van zijn medestanders vermoorden. Hun lichamen zijn nooit gevonden.

Na zijn dood is Lumumba uitgegroeid tot een mytisch symbool van het Afrikaanse nationalisme. Dat had veel te maken met zijn beroemde toespraak die hij hield op 30 juni 1960, waarin hij reageerde op de paternalistische toespraak van koning Boudewijn.

De bezoekers van de website van Bana Leuven zetten Mobutu Sese Seko op de tweede plaats in de pop poll-lijst van de grootste Congolees. De man heerste inderdaad over zijn land van 1965 tot 1997 en heeft er als geen ander een stempel op gedrukt, want tot op vandaag zijn er tekenen van mobutisme in Congo: nog steeds is de corruptie er wijdverbreid en worden opposanten als wijlen Floribert Chebeya er hard aangepakt. De "grootste" betekent inderdaad niet noodzakelijk de "beste".

Op de voorstelling van de kandidaten die in aanmerking kwamen voor de titel van "Grootste Congolees" overheerste het scepticisme. 50 jaar onafhankelijkheid hebben het land niet echt veel geluk gebracht. Volgens een spreker kon je dan ook evengoed de beste voetballer van de Franse nationale ploeg anno 2010 verkiezen in plaats van de grootste Congolees.

Meer informatie over de voorstelling van de grootste Congolees vindt u hier.

Rik Arnoudt