Ex-president Brazauskas van Litouwen overleden

In de Baltische republiek Litouwen is Algirdas Brazauskas overleden, de eerste president van het onafhankelijke Litouwen. Hij was 77 jaar oud.

Brazauskas was de leider van de communistische partij die met de Sovjet-Unie brak en een jaar later internationale erkenning kreeg. Hoewel de ultranationalisten van Vytautas Landsbergis erg populair waren, haalde Brazauskas toch de overwinning bij de eerste vrije presidentsverkiezingen van 1993. Hij dankte die zege aan de economische chaos van vlak na de onafhankelijkheid.

In 1988 stapte hij uit de politiek, maar hij kwam terug en werd premier van 2001 tot 2006.

Brazauskas overleed na een lange ziekte. Hij was 77 jaar oud. "De herinnering aan de eerste verkozen president van Litouwen na de onafhankelijkheid blijft bestaan in de harten van het Litouwse volk", schrijft de Litouwse president Dalia Grybauskaite in een mededeling.