Kinshasa begraaft Floribert Chebeya

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is mensenrechtenactivist Floribert Chebeya begraven, die enkele weken geleden is vermoord in nog onduidelijke omstandigheden. De begrafenisplechtigheid werd bijgewoond door minstens 1.000 mensen.

De begrafenisplechtigheid in de kathedraal van Kinshasa werd geleid door bisschop Laurent Monsengwo. Het was een ingetogen rustige plechtigheid, ondanks pogingen van sommige oppositiepartijen om het laken naar zich toe te trekken.

Voor de plechtigheid lag het lichaam van Chebeya opgebaard in Kintambo, een van de gemeenten van Kinshasa, waar tal van mensen een laatste groet kwamen brengen.

De 47-jarige Chebeya, voorzitter van La Voix des Sans-Voix (De Stem van de Stemlozen) verdween begin juni samen met zijn chauffeur Fidèle Bazana. Volgens diverse bronnen had hij een dag eerder een onderhoud met John Numbi, de chef van de politie en een vertrouweling van president Kabila. Numbi is intussen geschorst, maar hoe Chebeya aan zijn einde is gekomen, blijft voorlopig nog onduidelijk.